Årsarkiv december 1, 2021

Av155cm.se

Gör i ordning gångar och andra ytor

Om man har gångar, uteplatser, större parkeringar eller andra ytor i trädgården måste de också tas omhand, såklart. Men hur sköter man om dem?

Få gångarna rena

För att ta bort ogräs från gångarna kan man använda sig av lite olika metoder beroende på vad gångarna är av för material. Har man en grusgång kan man använda sig av ett järn för att skrapa bort ogräset. Har man stenplattor måste man använda en stålborste för att få rent både på och mellan plattorna. Samma sak gäller på stensättningar eller grusade ytor.

Dela av och bli av med ogräs för gott

Man kan använda sig av små staket för att dela av trädgården, samt för att hålla en grusad yta samlad så gruset inte sprider sig ut i gräs eller liknande. Ska man anlägga en ny grusgång eller grusad yta gör man klokt i att använda markduk innan man lägger på gruset. Då blir det svårare för ogräset att ta sig upp. Man kan också bespruta gångar och liknande med ogräsättika med jämna mellanrum för att hålla ogräset i schack.

Stärka upp parkerings- och körytor

Det finns smarta armeringslösningar att lägga ut om man vill stärka upp gräsmattor eller grusade ytor där man kör eller parkerar. I regel består det av små mattor man lägger ner på marken och så kan man antingen så gräs över eller grusa. Armeringen gör att marken inte sjunker under fordonens vikt.

Ordning på gräset

I de flesta trädgårdar finns gräsmattor och det gäller att man tar hand även om dem. Gödsla vid behov, använd en mossrivare för att ta bort mossa och klipp gräset ofta men lite.

Av155cm.se

Ta bort giftiga plantor

Det finns en hel del giftiga växter och en del av dem växer faktiskt i vanliga trädgårdar. Men hur hittar man dem och hur farliga är de?

Hitta de giftiga plantorna

När det gäller giftiga plantor är det inte alltid så lätt att hitta dem. Det finns bra appar till telefonen där man med hjälp av kameran kan identifiera olika växter. Det kan också löna sig att rådfråga någon som är kunnig inom växter om man är osäker.

Om någon får i sig växtdelar eller växtsaft2>

Har man giftiga växter i trädgården finns det en viss risk att man skadar sig. Barn eller husdjur kan få i sig växterna, men även en vuxen kan ta väldigt fel. Har man fått i sig växtdelar från en väldigt giftig växt kan läget bli allvarligt. När det gäller till exempel växter som jättebjörnloka behöver man inte ens äta växten för att bli allvarligt skadad. Det räcker med att få växtsaft på huden. Efter bara några timmar bildas vätskande blåsor och stora sår. Såren blir ofta infekterade och gör väldigt ont. Är man det minsta osäker bör man kontakta Giftinformationscentralen för att få hjälp.

Av155cm.se

Rensa undan skräp

Ett annat sätt att undvika skador på är genom att rensa bort skräp som inte hör hemma i trädgården.

Samla återvinning

Återvinning som kartong, papper och glas ska lämnas i behållare som tillhör Förpacknings- och tidningsinsamlingen och containrarna finns på flera ställen i hela Sverige. Samla ihop all återvinning som finns i trädgården och kör bort den. Glassplitter och annat kan göra allvarlig skada på både människor och djur.

Kör iväg gammalt virke

Gammalt virke kan innehålla spikar och annat vasst. Om det inte ska användas, och inte kan förvaras bra bör det också köras till tippen eller skänkas till någon som vill ta hand om det. Gamla brädor som bara ligger slängda är inbjudande för barn att klättra på, och vassa spikar kan ge fula sår. Det är dessutom lätt att trampa fel på brädor som gömmer sig i lite högre gräs.

Plocka spik

Ibland kan det ligga spik och skruv på tomten. Så är ofta fallet om man renoverat, eller om tomten är gammal. Det kan också vara någon som tappat vassa nitar eller annat. Plocka upp dem innan någon skadar sig! Du eller ett barn, eller något djur kan trampa på vassa föremål, och kanske råkar du köra på en spik med bilen, med punktering som följd.

Av155cm.se

Bjud in besökare

Att ordna en öppen trädgård och bjuda in besökare kan vara väldigt jobbigt, men det ligger också en del arbete bakom allt. Här ger vi lite mer information om öppen trädgård och om att bjuda in besökare till sin tomt.

Annonsera om öppen trädgård

I tidningen Land kan man annonsera om att man har öppen trädgård. Det kan också vara klokt att annonsera i lokaltidningar, samt att skriva ut på sociala medier vad som gäller. Ska till exempel hundar vara tillåtna? Ta med det i annonsen!

Håll koll på gästerna

När man bjuder in till öppen trädgård är det dock viktigt att man håller koll på gästerna. Det kan hända att plantor grävs upp eller att de tas sönder. Barn kan många gånger vara lite extra nyfikna av sig och vilja peta på växterna. Att placera mer ömtåliga växter högt upp eller bakom till exempel kompostgaller kan vara väldigt smart. Har man några plantor man är väldigt rädd om kan man också spärra av delar av trädgården. Bara för att vissa delar av trädgården är öppen måste inte allt vara fritt att besöka.

Ordna sittplatser

För att undvika att gästerna slår sig ner överallt kan man med fördel ordna olika sittplatser. Sätt ut lite storlekar, bänkar och annat så de kan sätta sig.

Måste trädgården vara stor?

Nej, trädgården måste inte vara stor för att man ska kunna ha en öppen sådan. Det kan räcka bra med att man har lite mer speciella växter, eller vackra träd som man vill visa upp.

Av155cm.se

Närproducerade varor från trädgården

Har man en öppen trädgård kan det vara roligt att också erbjuda närproducerade varor. Kanske kan man rent av ha en liten gårdsbutik eller ett café där man bjuder på kakor och annat gjort på trädgårdens varor.

Sälja egenproducerat vin

I Sverige är det faktiskt möjligt att odla vindruvor och att framställa vin. För att få sälja vinet krävs tillstånd från Skatteverket och dessutom kan det krävas serveringstillstånd om man vill bjuda på dryckerna i trädgården till betalning.

Odlade grönsaker

Att sälja odlade grönsaker kan vara roligt, och dessutom behöver man inga tillstånd för det. Många gillar att köpa lokalodlat och ekologiskt. Varför inte laga till något gott av råvarorna så att gästerna kan smaka allt gott? Kanske går det också att ordna självplock i mindre skala?

Frukt

Finns det många fruktträd är en öppen trädgård ett toppenalternativ om man har mycket frukt man behöver bli av med. När det är bra fruktår kan det bli flera hundra äpplen på ett träd och tusentals körsbär. Gör man inte själv saft, sylt, äpplemos och annat blir det omöjligt att hinna ta till vara allt, och det är synd att kasta.